We doken een dag lang in de toekomst van onze eiwitten

30/11/2018

Afgelopen woensdag waren wij op pad samen met campagnebureau Food Cabinet voor School of Food. Tijdens School of Food behandelen we verschillende voedselvraagstukken. Dit doen we om de kennis van onze teams uit te breiden en samen na te denken over hét onderwerp waar beide bedrijven dagelijks mee bezighouden: eten.

Dit keer stond het thema proteïnen, oftewel eiwitten, centraal. Rondom eiwitconsumptie en eiwitbehoefte is veel te doen en zijn er verschillende meningen. Je hebt dierlijk en plantaardig eiwit. Maar wat is de beste keuze op gebied van milieu, mens en dier?

‘s Ochtends vroeg verzamelen we op boerderij De Groene Griffioen, een biologische boerderij gelegen in Weesp. De regen en harde wind van de ochtend houden ons niet tegen en we beginnen gelijk met een rondleiding op de boerderij gegeven door Boer Boy Griffioen. Naast de standaard eisen van een biologische boerderij doen Boer Boy en zijn vrouw Wenda meer om rekening te houden met mens, dier en milieu. Zo bouwden zij een bijgebouw dat bijna helemaal circulair is, gebruiken zij nooit preventief antibiotica en hebben zij composttoiletten om de kringloop rond en gesloten te maken.

Eenmaal weer binnen was het woord aan Jeroen Willemsen, oprichter van de Green Protein Alliance. Hij leerde ons over wat hij ’het eiwit-herstel’ noemt. Zijn doel is om in Nederland de bronverdeling van eiwit terug te dringen naar 50% dierlijk - 50% plantaardig eiwit (wat nu 60%-40%). Zo ‘herstellen’ we de eiwitverdeling en zal onze eiwitinname minder belastend zijn voor de wereld.  

Na een korte break was het tijd om onze handen uit de mouwen te steken. Een workshop wilde eend plukken, schoonmaken en uitsnijden. Terwijl wij ijverig aan het werk zijn, vertelt Ellen Mookhoek over haar passie voor jagen, dieren en de natuur. Zij is hier elke dag mee bezig en gaat hier op haar manier super duurzaam mee om.

Met gevulde buikjes van de lunch, bestaande uit verse producten van de  boerderij gaan we over naar de plantaardige eiwitten. Pepijn Schmeink, oprichter en eigenaar van restaurant Dertien, is sinds juni ook eigenaar van Jack Bean. Een plant-based fast cuisine in Rotterdam — en als het aan hem ligt binnenkort in heel Nederland. Waarom plant-based? Wanneer je duurzaam wilt zijn, moet je plantaardig en lokaal eten, aldus Pepijn.

Tot slot is het woord aan Ira van Eelen, adviseur van JUST en voorvechter van kweekvlees. Zij laat ons nadenken over de vooroordelen van kweekvlees door het inspirerende verhaal van haarzelf en haar vader. Het is niet een kwestie ‘of’ we kweekvlees gaan eten, maar ‘wanneer’.

Eiwitten blijft een interessant en tegelijkertijd complex thema dat de komende jaren nog veel impact zal hebben op ons eetgedrag. Wij kijken nu al uit naar de volgende School of Food!

Benieuwd naar eerdere verhalen van School of Food? Klik dan hier

Geschreven door:

Wil je ook een eigen unieke food line-up?

GAME CHANGING CATERING

Wil je geïnspireerd worden voor je volgende event? Schrijf je hier in voor updates van The Food Line-up

Thank you! Your submission has been received!

Oops! Something went wrong while submitting the form

COntact

The Food Line-up BV
Nieuwe Hemweg 2
1013 BG Amsterdam

(+31) 20 26 15 235
info@thefoodlineup.nl

Bedrijfsgegevens

BTW NL854680810B01
Rabobank 0102116792
IBAN NL60 RABO 0102 1167 92

KvK 62140787