HET COMPLETE MENU LOWLANDS '19

26/8/2019

BRASSERIE 2050 MENU VAN LOWLANDS 2019 1/7

Elk gerecht serveert een voedselvraagstuk en geeft antwoord op de prangende vraag:
Hoe gaan we in het jaar 2050 tien miljard monden voeden?

In opdracht van Rabobank stond dit jaar Brasserie 2050 weer op Lowlands. Samen met chef Gilbert Kolff & Samuel Levie hebben we weer een fantastisch menu geserveerd. Was je niet op Lowlands (of wel) en ben je benieuwd wat er op het menu van de toekomst stond? Lees dan mee.

Gerecht 1: Het bewijs dat biodiversiteit niet saai is.

ZAADBROOD MET ZAADDIP

Aan bijna al het leven op aarde gaat zaad vooraf. Goed zaad dat beschikbaar is voor iedereen is dan ook essentieel voor een gezond voedselsysteem. In Nederland zijn we steengoed in het maken en ontwikkelen van nieuwe soorten zaad die opgewassen zijn tegen het veranderende klimaat. Wij hebben een brood gebakken met daar in verschillende zaadsoorten die belangrijk zijn voor de wereldwijde voedselvoorziening.

Een brood van bakkerij MAMA uit Amsterdam gebakken met zaadsoorten zoals mais, haver, teff, sorghum, tarwe die belangrijk zijn in de wereldwijde voedselvoorziening. Geserveerd met een heerlijke zonnebloempittendip.

Deel je brood & je zaad.

Fotograaf: Mitchell Van Voorbergen

Gerecht 2: Zo borrelen we in 2050

BORRELPLANK 2050

Charcuterie van gerookte rode biet / koolrabi / rettich / paté van linzen en paddenstoel / crackers / tafelzuur

In de westerse wereld eten we gemiddeld meer dierlijke producten dan goed is voor onszelf en de planeet. Vlees- en zuivelproductie hebben een flinke impact op de aarde en daarom zullen er in de toekomst vaker plantaardige gerechten op je bord verschijnen. Onze chef gebruikte Japanse fermentatietechnieken voor iets wat je nooit eerder proefde. We beloven je, die brie of ham mis je niet!

Gerecht 3: 'Vervuil' je eigen soep met plastic

PLASTIC SOEP

Plantaardige bouillabaisse van zeewier / venkel / tomaat / saffraan /eetbaar plastic zakje vol met croutons en zeewieren

Het gebruik van plastic zorgt voor problemen omdat het in de zee terecht komt en voor grote vervuiling zorgt. De bekende plastic soep. Een groot deel van het plastic is afkomstig uit ons voedselsysteem. Plastic heeft gelukkig ook een functie. Het zorgt ervoor dat voedsel langer vers blijft en er minder voedsel verspild wordt. Gelukkig wordt er hard gewerkt aan afbreekbare plastics en alternatieve verpakkingen. ‘Vervuil’ je eigen plantaardige vissoep geserveerd met een eetbaar plastic zakje gevuld met croutons.

Gerecht 4: 'Ode aan onze boeren'

HUZARENSALADE

12 ingrediënten uit de 12 provincies: groene erwten / sla / aardappel / granita van gele ui / augurk /CO2 neutraal kipster ei / appel / wortel / mosterd / koolzaadolie / peterselie / yoghurt optioneel: nagelholt (NV)*

Nederland speelt een belangrijke rol in de ontwikkeling van de landbouw. Onze producten gaan de hele wereld over. Toch staat de Nederlandse voedselcultuur niet hoog aangeschreven. Hier lijkt langzaam verandering in te komen. We hebben vooruitstrevende boeren, producenten en getalenteerde chefs. We hebben uit iedere provincie een ingrediënt gehaald en verwerkt in een brasserie klassieker. Zo komt de groene erwt uit Friesland en de polderknoflook uit Flevoland. Dit gerecht is een ode aan Nederlandse boeren.

Gerecht 5: 'Verspilling is killing'

BLOEMKOOL VAN HET SPIT

Geroosterde bloemkool om te delen / crème van broccoliblad en bloemkoolstronk /gefermenteerd bloemkoolblad / geroosterde aardappelen

Dat we voedsel verspillen weet iedereen maar wist je ook dat 40% van al het verbouwde voedsel onze borden niet bereikt? Daar zijn verschillende redenen voor.Ondermaatse groenten worden meestal niet verkocht in de supermarkt omdat ze afwijken van de norm. Nergens voor nodig als je bedenkt dat we in 2050 bijna 10miljard monden moeten voeden. Deze ondermaatse bloemkool belandt echter wel op jouw bord en we hebben er werkelijk álles van gebruikt. Met een beetje creativiteit maak je ondermaats weer bovenmaats.

Gerecht 6: 'Duurzaam dilemma'

KIP IN WIJN

Keuze tussen Oranjehoen (4,5) of Kemper kip (5) / wijn / Flevo piepers / sperziebonen salade

Duurzame dilemma’s. Het is soms tegenstrijdig. Wat vind jij belangrijker? Meer dierenwelzijn of minder CO2-uitstoot? Kies jij voor de biologische Kemper kip die meer leefruimte heeft gehad maar 2x zo lang leeft waardoor hij meer CO2-uitstoot produceert? Of ga jij voor de Oranjehoen, een kringloop kip die leeft op een energie neutrale boerderij en zijn hele leven binnen zit maar veel minder CO2 heeft uitgestoten? Aan jou de keuze. Er is geen goed of fout. Wil je op safe spelen? Dan kan je altijd voor de bloemkool gaan.

Gerecht 7: 'Klimaatverandering is hier'

PANNA COTTA

Panna cotta / Neder-vanille / koffiecrumble / bananenkaramel

Drinken we nog koffie op Lowlands in 2050? Door klimaatverandering verandert er veel voor boeren wereldwijd. Hogere temperaturen, al vanaf een halve graad, verminderen de kwaliteit en uiteindelijk ook de opbrengst van (koffie)oogsten. In Nederland wordt er onderzoek gedaan naar mogelijkheden om bedreigde gewassen hier te verbouwen. Zo groeien er vandaag de dag al bananen en vanille op Nederlandse grond. Jij bent een van de eersten die de vanille kan proeven.

geschreven door:

Wil je ook een eigen unieke food line-up?

GAME CHANGING CATERING

Wil je geïnspireerd worden voor je volgende event? Schrijf je hier in voor updates van The Food Line-up

Thank you! Your submission has been received!

Oops! Something went wrong while submitting the form

COntact

The Food Line-up BV
Nieuwe Hemweg 14H
1013 BG Amsterdam

(+31) 20 26 15 235
info@thefoodlineup.nl

Bedrijfsgegevens

BTW NL854680810B01
Rabobank 0102116792
IBAN NL60 RABO 0102 1167 92

KvK 62140787