School of Food: Vis

28/5/2019

Samen met Food Cabinet hebben we een intern kennisopleiding opgezet: School of Food. Om zoveel mogelijk te leren over voedsel zoomen we iedere keer in op een ander food topic. Dit keer ging het over Vis. Wij doken onder in de onderwaterwereld op Urk waar we vissers spraken, zelf vis fileerden en interessante mensen spraken.

Alles wat we hebben geleerd over de Nederlandse visserij, pulsvissen en de toekomst van de oceaan lees je in het stuk van Food Cabinet!

The Food Line-up heeft een aantal fish & tips voor je op een rij gezet voor als je vis gaat serveren:

  1. Om zeker te weten of je verse vis koopt, kijk je of de ogen helder zijn en of de vis geurloos is. Verse vis stinkt namelijk niet!
  2. Google: 'Rode lijst vis' om te kijken welke bedreigde vissen je liever wil laten zwemmen.
  3. Een andere manier om te zien of jouw visje op een duurzame manier gevangen is, is het MSC keurmerk. Dit keurmerk geeft aan dat de visserij niet voor overbevissing zorgt van deze vissoort.
  4. Zin in tonijn? Controleer dan even hoe de tonijn is gevangen. Tonijn wordt met uitsterven bedreigd dit komt mede door de manier van vissen. Met de longline manier vangen ze met lijnen van 40 - 100km lang heeel veeel tonijn tegelijk. Onderwater fotograaf Dos Winkel vertelde ons dat deze manier van vissen extreem veel bijvangst heeft. Hij heeft onder longlines gedoken en zag kadavers van dolfijnen, zeeschildpadden en vele andere vissen dan tonijn dood aan de haken drijven. Fishtales is een voorbeeld van een duurzamer merk die tonijn vangt met de hengel. Gewoon 1 voor 1.
  5. Let op, want de zalmprijs zal de komende tijd flink gaan stijgen doordat een algenplaag meer dan 8 miljoen zalmen heeft gedood in een kwekerij in Noorwegen.
  6. Wist je dat de 'verse' vis die je in de supermarkt koopt vaak vis is die al ingevroren is geweest? Je kunt dus net zo goed de bevroren variant kopen.
  7. Echt verse vis heeft niet veel nodig dus bakken in maisolie en een klein beetje zout is voldoende.

Ons advies over vis: eet vis met mate en als je vis eet, kijk goed welke vis je eet.

Foto's: Food Cabinet

Geschreven door:

‍Lizzy

lizzy@thefoodlineup.nl

Wil je ook een eigen unieke food line-up?

GAME CHANGING CATERING

Wil je geïnspireerd worden voor je volgende event? Schrijf je hier in voor updates van The Food Line-up

Thank you! Your submission has been received!

Oops! Something went wrong while submitting the form

COntact

The Food Line-up BV
Nieuwe Hemweg 2
1013 BG Amsterdam

(+31) 20 26 15 235
info@thefoodlineup.nl

Bedrijfsgegevens

BTW NL854680810B01
Rabobank 0102116792
IBAN NL60 RABO 0102 1167 92

KvK 62140787