Yehes! Na dat we 1,5 jaar nauwelijks in het buitenland konden zijn, was de honger naar nieuwe inspiratie, concepten en schmutzige steegjes met geniaal streetfood groter dan groot. Dus trokken we naar Berlijn. En of je nou verfent foodie bent of gewoon lekker een happie mee wil pikken tijdens je stedentrip, deze spots wil je afvinken voor je Berlijn bucketlist.
Cookies & Cream
In een groezelige straatje zi een van de eerste vegetarische toprestaurants van Berlijn. De voordeur vinden is even een kleine uitdaging. Maar eenmaal in het juiste – en meest donkere - steegje flikkert een oude kroonluchter voor een deur waar enorme vrieskasten naast staan. Daarnaast een klein bordje: ‘Cookies & Cream’. You made it! Binnen vind je die typische Berlijnse sfeer: tikkie grunge maar vet lekker stylish. Banken en stoelen van rood velours, regenpijpen omgebouwd tot sfeerverlichting en giga kunst aan de muur. De toon is gezet, wij staan AAN! Het eten is een whole different ball game. Ongekend creatief en gelijktijdig ook zo simpel. Een van onze favoriete gerechten was het bordje met 3 kleine tomaatjes in tomatenthee. Ziltig, licht vettig en toch fris.
Monkeybar
Wij pakten per ongeluk de verkeerde ingang, waardoor we wonder boven wonder een plek hadden veroverd in de begeerde hotelbar van het 25 Hours hotel. Hoe bedoel je rij voor de deur, meneer de host? Goed… Gelukkig mochten we blijven.Want met uitzicht op de gorilla’s van de ondergelegen dierentuin snack je hier goddelijke hapjes van NENI en drink je even fijne cocktails. We aten een platter met verschillende soorten humus met pita’s die zo fluffy waren dat we ze prompt verkering zouden vragen.
Crackers
Crackers is de bar onder ons favoriete nieuwe restaurant Cookies & Cream. De naam misleidde ons een tikkie om te denken dat dit een punkerige technobunker zou zijn. Des temeer waren we verrast dat je in deze stijlvolle bar toch vooral fijne cocktails bestelt. Je kan hier ook even. Net zo vers en lokaal als bij de bovenburen, maar net even wat minder poespas. Wij hielden het bij cocktails. Net te veel cocktails. Hangover loading...
CODA Dessert Dining
In de categorie: Kost wat, maar dan krijg je ook wat. Dat ‘wat’ is in het geval van CODA een 2-sterrendiner van enkel desserts. Iedere gang met een kleine sip size cocktail. Chef René Frank houdt van natuurlijke smaken, dus verwacht geen suikerbommetjes. CODA gebruikt graag ingrediënten die van zichzelf al lekker zoet zijn zoals hazelnoot, biet en wortel. Er zijn twee shifts, waarbij wij gingen voor die van 22.30 uur zodat we in plaats van zeven gangen ook voor vier desserts aan konden schuiven. Als afsluiting van de avond.
Een goed begin is het halve werk, zo snappen ze ook bij CODA. De toon was dat ook meteen gezet met een ‘gummy bear’ van rode biet en gesuikerde gember en de warme churro met een crème van hazelnoot en miso. En dat waren nog maar de amuses. Ja. Moet je nagaan. Alleen voor deze ervaring een dagje op en neer (met de trein) naar Berlijn? Wij zouden het doen. May all your dirty dessert dreams come true.
Markthal Neun
Markthal Neun is heerlijk om doorheen te struinen. Hapje oppikken, biertje erbij. Hop! Wij dronken hier met een klein leger van thirsty ladies de Thirsty Lady van lokale brouwer Heiden Peters. De manti, Turkse ravioli, waren helaas net voor onze neus uitverkocht. Maar met een bordje gehaktballetjes met kartoffelsalat en wat brood van de lokale bakker klagen wij zeker niet.
Fine Bagels
Je bent brak en je wil wat. Dan zit je goed voor de deur bij Fine Bagels. De kleine bagelshop zit in een boekenwinkel. Bij ieder boek dat je koopt, krijg je een gratis koffie. Maar ook zonder leesvoer vind je hier alles wat je nodig hebt op een brakke zaterdag- of zondagochtend. Wij aten de bagel met za’atar, huisgemaakte humus en olijventapanade. We dronken hier flatwhites en detoxsapjes, en sloten af meteen gigantisch koekje met grote chunks zachte chocolade en Maldon zeezout. Zachtste landing voor een zondagochtend OOIT.
Tips die we op onze volgende tourtje Berlijn niet mogen missen, stuur ze vooral doornaar info@thefoodlineup.nl. Beginnen wij vast weer met plannen.